sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Nilkkavillasukat -helppo kirjoneuleohje
En osaa tehdä villasukkia, en ainakaa vartta pidemmälle. Jos sitten kädestä pitäen ohjeiden varassa selviän kantapään yli niin viimeistään siihen se sukka sitten jääkin. Tai ihan viimeistään siihen että pitäis tehdä vielä se toinenkin sukka. Ensimmäiset tekemäni "pakkovillasukkani" olivat (rumat) sinapin keltaiset, kantapäiden väri joulunvihreä. Olishan sitä ollut nätimpiäkin lankoja tarjolla, taisin tehdä alitajuisen kielteisen villasukkapäätöksen jo sillon neljännellä luokalla :)

No tästä on sittemmin lipsuttu. Muutamat sukat olen ala-asteen neljännen luokan jälkeen saanut valmiiksi asti, tosin niidenkin lukumäärä voidaan laskea yhden käden sormilla (niitä ilman paria jääneitä sukkia olen tehnyt hieman enemmän). Lähipiirissäni on paljon ihmisiä jotka haluaisivat kutoa sukkia, mutta jostain syystä (tai ehkä juuri noista aiemmin luettelemistani syistä) ne jäävät aina vain sille "olis kiva tehdä"-asteelle. Nyt rohkaisen kaikkia kutomaan ainakin ne ensimmäiset sukat, tai toiset. Jos tuntuu kivalta niin tee siihen tuo mun kehittelemä kirjoneulekuvio. Tee pitkä tai lyhyt varsi, mä tykkään käyttää noita nilkkapituisia koska on mukavan kevyet ja helppo vetää jalkaan (niin ja on ne nopeammat tehdäkin)
 Haasta ittes!


Koko: n. 38-39. 
Lanka: Novitan Tuomas-lanka tai joku muu puikoille 3,5-4 sopiva

Luo 48 silmukkaa
Neulo 15 kierrosta 1o 1n
-Näissä sukissa neuloin oikean silmukan takareunasta

Sitten alkaakin kantapää, sen voi tehdä monella eri tavalla. Itse suosin tiimalasikantapäätä, tällöin silmukkaluku ei muutu, eli ts. et joudu kantapään jälkeen kaventelemaan. Tämä on myös ainoa tapa jolla vältän niiden ärsyttävien reikien ja rakojen syntymisen kantalapun reunoihin..
(Tiimalasikantapään voit opetella täältä)

Kantapään jälkeen neulo 3 krs oikein ja aloita sitten kuvio (tai jos et tee kuviota niin jatka oikeinneulomista niin kauan että pikkuvarvas peittyy)  Huomaa muuten että kirjoneuleessa ne nurjalla puolella kulkevat langat pitäisi olla melko löysällä, muuten kuviosta tulee kireä eikä sukka mene jalkaan. TÄÄLTÄ kannattaa kurkata vinkit ennen kun aloitat kuvion :)


Kuviota luetaan oikealta vasemmalle.  Minulla väreinä tässä harmaa, musta ja valkoinen. Harmaan sävy vääristyy tässä kuvassa, mutta on siis koko ajan sama.

< aloita tästä


Tee kuvion jälkeen vielä yksi "tyhjä" kierros (tuossa kuviossa olevan tyhjän kierroksen lisäksi siis vielä toinenkin) ja aloita sitten kuvio alusta. Väreinä voit käyttää mitä tahansa, huomasin että tuollaisen kivan liukuväriefektin saa sillä että vaihtaa langanvärin tuossa kuvion yläosassa.
Kun olet tehnyt kuvion kahteen kertaan neulo 3krs oikein (tai niin kauan että pikkuvarvas peittyy) ja aloita kavennukset, jotka mun tapaan tehdään näin:

1 puikon lopussa kaksi yhteen 
2 puikon alussa ylivetokavennus (ensimmäinen silmukka kutomatta, toinen kudotaan ja sitten se kutomatta jätetty silmukka nostetaan sen kudotun yli ja tiputetaan puikolta)
3 puikon lopussa 2 yhteen
4 puikon alussa ylivetokavennus

Jatka näin kunnes silmukoita on puikoilla yhteensä 8 (eli kaikillä puikoilla se 2 silmukkaa) ja vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi, kiristä ja päättele langat. Tadaa! Valmista!

Sitten teet vielä sen toisen sukan.


 <3

-PiiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat!